Reklama
  • Poniedziałek, 17 października 2016 (14:05)

    Choroby oczu i ich leczenie

Pęcherzyki, krostki, ropne wykwity, zaczerwienienie, łzawienie oczu to uciążliwe objawy. Co możesz zrobić sama w domu, a kiedy trzeba iść do lekarza?

Jedne z nich są częste, inne znacznie rzadsze, ale żadnych nie wolno lekceważyć. Właściwe postępowanie i leczenie pomoże szybko uporać się z zapaleniem spojówek, gradówką, jęczmieniem i innymi schorzeniami.

Reklama

Zapalenie spojówek czy nadwrażliwość na światło znacznie częściej przydarzają się latem.

Oczy źle znoszą promieniowanie ultrafioletowe (UV). Przebywanie na słońcu powoduje, że pieką, łzawią i są nadwrażliwe na światło.

Doraźnie pomogą okłady z wacików nasączonych czystą, chłodną wodą. Ważne jest noszenie okularów przeciwsłonecznych. Szkła muszą mieć filtry UV, dlatego należy je kupować u optyka.

Zapalenie spojówek to jedna z najczęściej spotykanych dolegliwości oczu. Objawia się pieczeniem i łzawieniem oczu, a także ropno-śluzową wydzieliną. Oczy są zaczerwienione.

Gdy pojawią się pierwsze objawy, lepiej nie stosować samodzielnie kropli dostępnych bez recepty. Trzeba od razu iść do okulisty, bo tylko lekarz może rozpoznać przyczynę zapalenia spojówek (wystarczy rozmowa z pacjentem i obejrzenie oka za pomocą lampy szczelinowej) i zalecić stosowanie odpowiednich leków.

Najczęściej zapalenie spojówek wywołują bakterie. Lekarz może zapisać sulfonamidy lub antybiotyki (krople lub maści do oczu). Zapalenie spowodowane wirusami najczęściej spotyka się w okresach nasilonego zachorowania na infekcje górnych dróg oddechowych.

Choroba objawia się obrzękiem spojówek, swędzeniem i uczuciem jakby w oku tkwiło ciało obce. Pojawia się surowicza wydzielina. Stosuje się leki zmniejszające obrzęk, przeciwzapalne i odkażające. Czasem profilaktycznie podaje się antybiotyki. Niekiedy zapalenie spojówek spowodowane jest alergią.

Wówczas objawy (świąd oczu, zaczerwienienie spojówek, łzawienie, puchnięcie itp.) możemy łagodzić, używając kropli do oczu obkurczających naczynia krwionośne, np. z tetryzoliną, nafazoliną. Szybko przynoszą poprawę – efekty są już po 5 min od zakroplenia, utrzymują się do kilku godzin. Jednak gdy stosuje się je dłużej niż 5 dni, objawy alergii nasilają się.

Po takie krople najlepiej sięgać jedynie w okresach największego nasilenia dolegliwości i maksymalnie do 5 dni. Do kilkutygodniowego stosowania lepsze będą krople na bazie substancji przeciwalergicznych, z kromoglikanem lub azelastyną.

Warto wiedzieć, jak się pozbyć ciała obcego, gdy coś wpadnie nam do oka.

Obce ciało w oku sygnalizuje nam kłucie, pieczenie i łzawienie.

Oko broni się przed ciałem obcym, wytwarzając łzy, które je wypłukują. Jeśli jednak to nie przynosi efektu, wówczas odwiń górną lub dolną powiekę i usuń ciało obce chusteczką.

Pamiętaj: nie wolno trzeć oka, ponieważ może to spowodować uszkodzenie spojówki. Podrażnione oko możesz przemyć solą fizjologiczną. Jeśli jednak ciało obce utkwiło głęboko albo ból i podrażnienie nie mijają, powinnaś udać się do lekarza. Na powiekach często pojawiają się jęczmień i gradówka.

Jęczmień jest to ropień u ujścia jednego lub kilku gruczołów na brzegach powiek. Najczęściej jest spowodowany zakażeniem gronkowcem. Wystarczy potrzeć oczy brudnymi rękoma, by doszło do zakażenia.

Tworzenie się jęczmienia trwa 2-3 dni. Dojrzała zmiana ma wyraźny żółty czubek. Po kilku dniach pęka i częściowo sam się oczyszcza. Resztki ropy można starannie usunąć. W tym celu trzeba delikatnie podnieść powiekę trzymając ją za rzęsy. Zwilżonym jałowym gazikiem trzeba usunąć wyciekającą ropę.

Do przemycia powieki, a także do codziennego demakijażu, można używać rozcieńczonego szamponu dla dzieci (jest delikatny, nie piecze i doskonale usuwa tłuszcz, który gromadzi się między rzęsami).

Po umyciu powieki należy nałożyć maść z antybiotykiem (farmaceuta poleci odpowiednią). Nie pocieraj jęczmienia obrączką! To może tylko zainfekować ujścia gruczołów i nasilić dolegliwości. W wypadku, gdy jęczmień nie znika samoistnie po kilku dniach, należy wykonać posiew wydzieliny, sprawdzić, jaka bakteria jest jego przyczyną i dobrać odpowiedni antybiotyk, który ją zwalczy.

Gradówka (przewlekłe zapalenie gruczołu tarczkowego) to spory, dobrze widoczny, niebolesny guzek. Nie powoduje zaczerwienienia ani obrzęku powieki. Tworzy się on po zaczopowaniu ujścia gruczołu. Wewnątrz zbiera się ropna substancja, która powoduje stan zapalny.

Większe zmiany, które uciskają gałkę oczną, mogą powodować nawet pogorszenie widzenia. Lepiej je usunąć. Pomoże maść lub zastrzyk ze sterydów. Gradówki duże (nawet takie jak ziarnko grochu) usuwa się chirurgicznie.

Ekspert: Podrażnione oczy. Jak sobie można poradzić?

Powodów podrażnienia oczu może być wiele. Na szczęście wiele dolegliwości można dość łatwo złagodzić.

Bardzo często dolegliwości wywołane są zespołem suchego oka.

Wysychanie spojówek, pieczenie, łzawienie oraz zaczerwienienie oczu to objawy zespołu suchego oka. Aby upewnić się, że cierpisz na ZSO, lekarz sprawdza, ile łez produkuje oko w ciągu 5 minut oraz jak długo łza pozostaje na powierzchni oka.

Przy ZSO możesz sobie pomóc, zakraplając do oczu tzw. sztuczne łzy co 1-2 godziny.

Stosuj także na noc żele nawilżające do oczu. Jeśli to nie pomoże, lekarz może zalecić zabieg – zamknięcie punktów łzowych (trwa tylko kilkanaście minut, jest refundowane, prywatnie kosztuje od 150 do 400 zł – zatyczki; od 500 zł – zabieg laserowy).

Aby uniknąć większości przykrych dolegliwości, warto stosować specjalny jadłospis dla zdrowych oczu.

Zadbaj, aby w twojej diecie nie zabrakło witaminy A, która chroni m.in. przed podrażnieniem i zaczerwienieniem oczu i powiek. Jej źródłem jej są produkty zwierzęce: wątroba, tran, masło, pełnotłuste mleko, żółtko jaj. Nasz organizm potrafi przekształcać w witaminę A roślinny beta-karoten.

Główne jego źródła to żółte oraz zielone warzywa oraz owoce: marchew, szpinak, papryka, cykoria, sałata, brokuły, pomidory, brzoskwinie, morele. Mikroelementy – luteina i zeaksantyna zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, które atakują siatkówkę oka. Można powiedzieć, że są jakby wewnętrznymi okularami przeciwsłonecznymi. Mikroelementy te trafiają do organizmu wraz z pożywieniem.

Dlatego ważne jest, aby w twojej diecie znalazły się produkty bogate w luteiny i zeaksantyny, czyli warzywa żółte i czerwone (np. kukurydza, marchew, papryka), zielone (np. sałata liściasta, brokuły, szpinak), żółte i czerwone owoce (m.in. brzoskwinie, borówki amerykańskie, jagody i owoce cytrusowe), a także żółtka jaj.

Opryszczka i półpasiec na oku

Opryszczkę wywołuje wirus Herpex simplex. Typ 1 powoduje opryszczkę wargową, typ 2 – na- rządów płciowych.

Pierwszym objawem opryszczki wargowej jest uczucie swędzenia i pieczenia na ustach. Potem pojawiają się bolące, wypełnione płynem pęcherzyki. Nie wolno ich dotykać i zdrapywać, gdyż w płynie są wirusy.

Jeżeli przeniosą się w okolice oczu, mogą spowodować zapalenie powieki, spojówki lub rogówki, a to niekiedy grozi nawet utratą wzroku. Gdy pojawi się wodnista wydzielina z oczu, ból, zaczerwienienie brzegów powiek, pęcherzyki i pogorszenie widzenia, nie zwlekaj z wizytą u lekarza. Leczenie opryszczki oka zawsze musi się odbywać pod kontrolą specjalisty.

W okolicach oczu może też pojawić się półpasiec. Chorobę tę wywołuje Herpesvirus varicella zoster. Półpasiec objawia się stanem zapalnym nerwu czuciowego i skóry. Pojawia się silny ból wzdłuż zaatakowanego nerwu. Po 2–3 dniach na skórze pojawiają się pęcherzyki.

Wirus może zaatakować spojówkę i rogówkę oka. Półpasiec oczny objawia się wyjątkowo silnym i uporczywym bólem. Wtedy trzeba jak najszybciej skontaktować się z lekarzem, bo powikłaniem półpaśca ocznego może być nawet utrata wzroku.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Choroba ta niesie ogromne ryzyko – może w krótkim czasie doprowadzić do utraty wzroku. Dlatego tak ważna jest szybka reakcja i podjęcie odpowiedniego leczenia. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.