Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Są one tak samo ważne dla układu krwionośnego, kostnego, jak i dla wzroku. Aby oczy właściwie pełniły swą funkcję, należy dbać o suplementację niezbędnych składników. Wśród nich powinna znaleźć się witamina A, C oraz E.
Dlaczego witamina A jest najważniejsza?
Witamina
A wchodzi w skład barwnika wzrokowego, który znajduje się w pręcikach
siatkówki. Jak wiadomo, to właśnie siatkówka oka odpowiada za prawidłowe
widzenie. Należy dbać o to, aby była w jak najlepszym stanie. Problemy z
siatkówką są bardzo charakterystyczne. Przebłyski, trudności z dostosowaniem
się do ciemności. Zapewne każdy się z tym spotkał. Ta druga przypadłość
nazywana potocznie jest „kurzą ślepotą”. Powoduje ją właśnie niedobór witaminy
A. Dodatkowymi objawami, jakie mogą się pojawić przy niedoborze tej witaminy,
jest sucha skóra oraz niedobór łez, zwany „zespołem suchego oka”.
Witaminę A można suplementować lekami lub produktami spożywczymi, które ją zawierają. Wprowadzając do diety te produkty, należy pamiętać o uzupełnianiu tłuszczy, ponieważ ułatwiają one jej rozpuszczanie i wchłanianie. Głównym i najbogatszym źródłem witaminy A są podroby, takie jak wątroba wieprzowa i wołowa. Osobom, które nie lubią tego typu dań, poleca się jedzenie dużych ilości jaj kurzych, sera gouda oraz picie co najmniej 2%-go mleka.
Witamina C a zaćma
O tym,
że witamina C wzmacnia odporność, wie chyba każdy. To jednak niejedyna jej
zaleta. Ma ona również dobroczynny wpływ na zdrowie oczu. Ograniczając jej
spożycie, należy liczyć się z ryzykiem wystąpienia zaćmy w podeszłym wieku.
Zaćma to nie tylko utrata wzroku. Jej początków można dopatrywać się w
pogorszeniu jakości widzenia już dużo wcześniej. Przyczyną jest mętnienie
soczewki. Choroba bardzo szybko może doprowadzić do całkowitej ślepoty. Jednym
ze sposobów jej zapobiegania jest spożywanie większej ilości witaminy C. Dzięki
swym właściwościom neutralizuje wolne rodniki i zabezpiecza soczewkę przed
stresem oksydacyjnym, który powoduje zaćmę.
Gdzie występuje witamina C? Podobnie jak witamina A ma swoje konkretne źródła
w pokarmach, ale może być też suplementowana. Witamina C jest rozpuszczalna w
wodzie, dlatego łatwo wypłukać ją z organizmu. Bieżące spożywanie odpowiedniej
dawki warzyw i owoców z pewnością uzupełni niedobory. Do najbogatszych źródeł
tej witaminy zaliczamy cytrusy, truskawki, czarną porzeczkę oraz natkę
pietruszki.
Młodość w witaminie E
Witamina E jest
najsilniejszym przeciwutleniaczem. Dzięki temu chroni przed procesami starzenia
nie tylko oczy, ale też i cały organizm. Potrafi współdziałać z witaminą A,
zapobiegając jej utlenianiu. Likwiduje wolne rodniki i hamuje działanie
szkodliwych dla organizmu substancji np. złego cholesterolu. Jej dodatkową
zaletą jest zwiększanie wchłaniania beta-karotenu, który również wpływa na
zdrowie oczu.
Największe ilości witaminy E znajdują się w migdałach, margarynie, jajkach, warzywach zielonych, mleku oraz marchwi. Witamina ta rozpuszczalna jest w tłuszczach i tam również należy jej szukać. Ważne, aby były to tłuszcz roślinne tłoczone na zimno.